05 februari 2009

Polis polis potatismos


Har idag hört ett par personer* förklara dessa uttalanden med att poliserna befann sig i en extremt pressad situation. Må så vara.


Men om man inte tänker så från början, råkar man inte heller uttrycka sig så i pressade situationer.



*Polisförbundets Jan Karlsén och JK Göran Lambert fördömde uttalandena i TV idag - men bägge menade att de delvis kan förklaras av situationen.

2 kommentarer:

Godiva sa...

Hmm, nej, det är väl så att i pressade situationer, eller när man bara är lite för full kommer det man döljer i vanliga polerade fall fram?

Det har väl hänt att man ändrat uppfattning om personer efter att ha hört deras fyllehistorier? : -)

Och... är det några som ska klara av pressade situationer utan att tappa fattningen så är det väl just poliser? Läskigt.

Det sociala (fri)spelet sa...

Precis just så tänker jag också!

Pia Sundhage (fotbollscoachen du vet) sa nåt bra för en massa år sen, apropå att en fotbollsspelare (eller möjligen tränare) sa nåt djävligt dumt om en svart spelare. Hon påpekade att det inte bara handlar om att man inte får säga så - utan att det faktiskt handlar om att man inte ska tänka så.

Jag är förbannad över det som har hänt - men tyvärr inte förvånad. I vissa miljöer är det accepterat att uttrycka sig på det viset. Jag jobbade växeln på ett taxibolag i en massa år och hade mkt kontakt md förare och åkare. Bland de flergenerationerssvenska förarna var det fullkomligt acceptabelt att blanda in etnicitet om man blev förbannad på en förare som inte var lika svensk. Så accepterat att dessa förare/åkare blev upprörda när jag sa rent ut att det inte var ok att uttrycka sig på det viset. Jag befarar att det är likadant inom poliskåren.